In trecut, zona de dining era o camera care era situata separat de zona de living.

In prezent, cu exceptia unor cazuri, ambele zone au aceeasi suprafata, motiv pentru care este util sa cunoastem cateva criterii fundamentale pentru a profita la maximum de spatiul disponibil.

Alegerea celei mai potrivite forme pentru masa de dining, a tipului de scaune si a iluminatului ne va ajuta sa distribuim corect elementele.

Acest ghid practic iti va fi de folos atunci cand va trebui sa iei decizii in ceea ce priveste amenajarea si decorarea zonei de luat masa.

Delimiteaza livingul de dining

In cazul in care nu ai gandit de la inceput o zona de dining in casa, cea mai simpla metoda de a organiza un spatiu dedicat servirii mesei este prin reorganizarea livingului.

Acest mod de amenajare este cu atat mai simplu in cazul configuratiilor open space, de care beneficiaza multe dintre apartamentele moderne si nu numai.

Foarte important este sa delimitezi corect cele doua zone distincte, pentru ca rezultatul sa fie unul de exceptie.

Concret, ceea ce poti face este sa decorezi cele doua spatii in stiluri diferite; pe de alta parte, asezarea unui perete despartitor ca delimitator al acestora este o alta idee accesibila pe care o poti pune in aplicare.

In alte cazuri, insa, asezarea mesei de dining in spatele canapelei extensibile din living poate fi solutia salvatoare.

Alege mobilierul de dining tinand cont de spatiul disponibil

Daca vrei sa amenajezi rapid si fara probleme zona de dining a locuintei tale, alege mobilierul tinand cont de dimensiunea spatiului in care va fi asezat.

In incaperile mici te poti limita la o masa si la un set de scaune, insa daca ai o casa generoasa poti integra cu succes si alte elemente cu rol decorativ si functional – cum ar fi un bufet pentru depozitarea tacamurilor sau un mini-bar.

In principiu, este important sa te asiguri ca masa de dining este aleasa direct proportional cu spatiul disponibil; in timp ce mesele rotunde sunt ideale pentru apartamentele mici, mesele dreptunghiulare se incadreaza perfect intr-o sala mare.

In plus, scaunele de dining trebuie sa se potriveasca din punct de vedere al stilului si al inaltimii cu masa aleasa si sa fie confortabile.

Decoreaza spatiul cu bun gust

Prezenta excesiva a obiectelor de decor nu sunt nici pe departe potrivite pentru zona de dining, mai ales daca spatiul disponibil este redus.

Si totusi, asta nu inseamna ca trebuie sa renunti complet la accesoriile care pot contribui la crearea atmosferei dorite.

Cel mai frecvent utilizate pentru ornamentarea spatiului dedicat servirii mesei sunt obiectele de iluminat, iar solutiile disponibile pe piata se preteaza indiferent de dimensiunea camerei si de stilul de amenajare.

Un candelabru elegant sau o lustra Edison pot conferi un plus de personalitate zonei de dining.

Daca nu vrei sa investesti un buget mare in accesorii, alege o simpla vaza cu flori sau un set de lumanari.

Ilumineaza corespunzator zona de luat masa

Daca exista un element de care ar trebui sa ai mare grija in zona de luat masa, acesta este iluminatul, deoarece va face o mare diferenta.

Este esential ca zona in care se afla masa sa fie iluminata corespunzator.

O optiune buna este de a plasa lampi suspendate la diferite inaltimi deasupra mesei, creand un efect foarte atractiv.

Cu toate acestea, ar trebui sa fie la o distanta de cel putin 75 cm de masa pentru a putea servi si manca confortabil.

Completeaza iluminatul cu lampi de podea sau de masa pentru a accentua o anumita zona.

De asemenea, luminile pot fi folosite pentru a crea atmosfere diferite in aceeasi incapere, astfel va fi perfect pentru a evidentia vitrina sau zona de bar.

Iar daca doresti sa scoti in evidenta un tablou sau o fotografie, foloseste o lampa de perete care ofera lumina directa.

{{clean}}
{{clean2}}
{{clean3}}