Ce-trebuie-sa-consumi-pentru-o-mai-buna-functionare-a-creierului.jpg

Ingredientele din mancarea pe care o consumam patrund in fluxul sanguin, ajungand la creier. Asadar, in mod inevitabil, mancarea pe care o ne influenteaza capacitatea de a gandi, de a lucra sau de a ne concentra.

In aceste conditii, Organizatia Mondiala a Sanatatii indica faptul ca alegerea alimentelor potrivite ne-ar putea ajuta sa ne imbunatatim capacitatile cognitive cu 20%.

„Alimentele sunt ca niste compusi farmaceutici care afecteaza creierul. Dieta, exercitiile si somnul au potentialul de a altera sanatatea creierului si functiile mentale. Acest lucru ofera posibilitatea de a imbunatati capacitatile cognitive, protejand totodata creierul de imbatranire, prin alegerea dietei potrivite”, a declarat Fernando Gómez-Pinilla, profesor la UCLA.

Pentru a intelege ce anume ne influenteaza sistemul energetic al corpului, am realizat o lista de alimente benefice pentru creier, care ne imbunatatesc capacitatile cognitive.

1. Fructele de padure contin antioxidanti care imbunatatesc atat memoria, cat si coordonarea motorie. James A. Joseph, specialist in neurostiinte sustine ca antioxidantii din fructele de padure contraataca stresul oxidativ functionand ca un agent antiinflamator.

2. Fructele de padure consumate in combinatie cu nuci sau avocado fac ca membranele celulelor cerebrale sa ramana „flexibile”. de asemenea, aceasta combinatie poate preveni aparitia bolilor neurodegenerative.

3. O singura banana contine cantitatea zilnica de glucoza necesara pentru creier.

Specialistul Leigh Gibson a constatat ca „creierul functioneaza cel mai bine atunci cand prin fluxul sanguin circula 25 de grame de glucoza (cantitatea aproximativa pe care o contine o banana)”.

4. Ouale contin o grasime asemanatoare cu vitamina B, numita colina. Aceasta imbunatateste atat memoria, cat si timpul de reactie al mintii. In plus, studiile au mai demonstrat si ca aceasta grasime poate diminua efectele oboselii.

5. Somonul contine omega-3, proteine, fier si vitaminele B, motiv pentru care acest aliment sustine buna functionare a memoriei, ajutand la concentrare si rationalizare.

6. Consumul de vinete va avea grija de creierul tau „imbucatind comunicarea dintre celulele cerebrale si moleculele mesagere”.

7. Cofeina, substanta care se gaseste in cafea, are grija, printre altele, sa contribuie la imbunatatirea memoriei, protejandu-ne totodata impotriva spasmelor pleoapei. In plus, si ea este bogata in antioxidanti si amino acizi.

8. Ciocolata amaruie contine proteine antioxidante care „maresc productia de endorfine si imbunatatesc puterea de concentrare”. In acelasi timp, ciocolata cu lapte este buna pentru marirea vitezei de reactie si imbunatatirea memoriei verbale si vizuale.

9. Ceaiul verde este foarte cunoscut pentru beneficiile sale aduse sanatatii. Printre altele, studiile au aratat ca el are efecte neuroprotectoare, adica ajuta sistemul nervos sa se dezvolte si sa nu fie avariat.

10. Si iaurtul face minuni. El contine proteine, multe minerale si probiotice care ajuta sistemul digestiv, dar si vitaminele B care ajuta la buna functionare a sistemului nervos.

11. Legumele cu frunze verzi reprezinta, probabil, cele mai bune alimente pe care le putem consuma pentru a avea grija de creier. Ele abunda de vitamine, minerale si fitonutrienti. Fierul, de exemplu, ne ajuta sa aducem mai mult oxigen in corp si creiere, imbunatatind controlul cognitiv.

12. Morcovii cruzi, spun specialistii, ne asigura un nivel echilibrat de zahar in sange, suficient cat sa asigure functionarea optima a creierului.

13. Vinul rosu aduce si el o serie de beneficii sanatatii. Consumul moderat de vin, sau, mai bine, de suc de struguri imbunatateste semnificativ memoria pe termen scurt si aptitudinile motorii.

14. Cerealele integrale, precum orezul brun, sunt bogate in vitamine si magneziu, motiv pentru care ajuta la buna functionare a capacitatilor cognitive.

15. Antioxidantii din cacaua fierbinte, spune profesorul Chang Young Lee, de la Universitatea Cornell, protejeaza celulele cerebrale de stresul oxidativ. De fapt, profesorul a constatat ca antioxidantii din doua lingurite de cacaua sunt „aproape de doua ori mai puternici decat vinul rosu, de 2-3 ori mai puternici decat ceaiul verde si de 3 ori mai eficienti decat ceaiul negru”.

16. Usturoiul contine compusi puternici antibacterieni si antivirali care ajuta la prevenirea infectiilor, dar si antioxidanti care contribuie la mentinerea sanatatii creierului.

6 thoughts on “Ce trebuie sa consumi pentru o mai buna functionare a creierului

  1. Ma bucur ca am descoperit acest articol, deoarece mi-a deschis ochii cu privire la impactul pe care il au fructele si legumele proaspete asupra sanatatii noastre. Voi incerca sa introduc mai multe alimente naturale in dieta mea zilnica pentru a ma bucura de beneficiile pe termen lung.

  2. Articolul este extrem de interesant deoarece ofera informatii detaliate despre beneficiile consumului de fructe si legume proaspete. Este important sa ne hranim corect pentru a ne mentine sanatosi si plini de energie. Studiile prezentate sunt foarte utile pentru a constientiza importanta unei alimentatii echilibrate.

  3. In concluzie, cred ca este esential sa gasim un echilibru intre utilizarea tehnologiei in procesul educational si pastrarea valorilor traditionale ale invatamantului. Doar asa putem asigura o educatie completa si echilibrata pentru generatiile viitoare.

  4. Am apreciat faptul ca autorul a inclus atat avantajele, cat si dezavantajele utilizarii tehnologiei in educatie. Este important sa analizam ambele perspective pentru a lua decizii informate.

  5. Consider ca subiectul abordat este extrem de actual si important in contextul societatii moderne. Este impresionant cum tehnologia poate sa schimbe complet modul in care invatam si ne dezvoltam.

  6. Articolul este foarte interesant si informativ, mi-a placut cum au fost prezentate argumentele si exemplele. Sunt de acord cu autorul in privinta impactului tehnologiei asupra educatiei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *