Mazarea verde a inceput sa fie inclusa pe lista de ingrediente folosite din ce in ce mai des in zilele noastre.

Pe langa faptul ca sunt semintele rotunde incastrate in pastaia fructului Pisum sativum, boabele de mazare mai sunt cunoscute si pentru ca fac parte din categoria de seminte comestibile ale familiei Fabaceae, impreuna cu fasolea pestrita, nautul si alte specii de Lathyrus.

In cele ce urmeaza, vom prezenta cateva beneficii pentru sanatate pe care acestea le pot induce.

Date generale de nutritie

Mazarea este bogata in vitamine si minerale. Conform Nutrition for You, mazarea contine vitaminele A, B, C, E si K. Vitamina A este foarte buna pentru vedere, pentru sustinerea integritatii pielii si a mucusului membranelor.

Pe de alta parte, vitamina B promoveaza sanatatea nervoasa, referindu-ne aici la capacitatea de invatare, acuitatea mentala, memorie si senzatie.

Apoi, vitamina C intareste rezistenta corpului impotriva infectiilor si a bolilor. Totodata, sustine functiile colagenului, care actioneaza precum un ciment pentru legarea tesuturilor slab conectate si a celulelor.

Impreuna cu vitaminele A si C, vitamina E ajuta la sustinerea sanatatii pielii, actionand precum un antioxidant; ajuta corpul sa elimine substantele toxice si nocive, precum radicalii liberi, care maresc riscul de dezvoltare al cancerului.

Intre timp, vitamina K ajuta la vindecarea ranilor prin faptul ca imbunatateste viteza de coagulare a sangelui.

Mazarea contine si minerale precum calciu, cupru, fier, magneziu, mangan, seleniu, zinc, sodiu si potasiu. Calciul intareste oasele si dintii, in timp ce fierul amplifica oxigenarea celulelor si a tesuturilor. Cuprul si manganul lucreaza impreuna la promovarea metabolismului celular, la mentinerea unei cresteri constante si dezvoltarea tesuturilor si celulelor.

Seleniul previne lezarea celulara prin faptul ca emana enzime antioxidante iar zincul sustine vindecarea ranilor si sanatatea digestiva. Sodiul si potasiul regleaza echilibrul de fluide din corp, potasiul fiind cel care promoveaza sanatatea cardiovasculara prin faptul ca relaxeaza muschii si vasele de sange, prevenind astfel cresterea tensiunii arteriale.

Mazarea si diabetul

Citeste continuarea articolului aici: Mazarea verde – beneficii pentru sanatate si o reteta simpla