Aveti si voi tendinta de a va roade unghiile in decursul zilei? Daca da, fiti siguri ca nu sunteti singurii. Se estimeaza ca aproximativ o tremie dintre adulti continua sa isi roada unghiile degetelor de la maini.

V-ati gandit vreodata la factorii psihologici ce va imping spre respectivul obicei? Majoritatea oamenilor vad aceasta actiune precum un semn de emotii sau anxietate.

La prima vedere, acest punct de vedere are sens…dar s-ar putea sa nu spuna toata povestea. Conform unui studiu publicat in Jurnalul de Terapie Comportamentala si Psihiatrie Experimentala, rosul unghiilor ar putea fi un semn de…perfectionism.

Psychology Today explica perfectionismul precum: „…un buletin interminabil de rapoarte a realizarilor sau al aspectului fizic. Paveaza cea mai rapida cale catre nefericire si…este de multe ori acompaniat de depresie…”.

In prezentul articol vom discuta pe scurt despre cercetarile efectuate si implicatiile acestora pentru persoanele care nu pot scapa de obicei. Vom evalua comportamentul si din perspectiva medicala.

Aveti obiceiul de a va roade unghiile? Iata ce spune asta despre voi
Comportamentele repetitive concentrate pe corp (CRCC) sunt descrise precum „obiceiuri repetitive, daunatoare si non-functionale, care cauzeaza suferinta sau afectiuni, precum smulgerea parului, ruperea unor bucati de piele si roaderea unghiilor.”

Echipa de cercetatori a cautat sa compare tendinta oamenilor de a dezvolta CRCC prin intermediul a doua modele: reglarea emotionala (RE) si actiuni frustrante (AF).

Modelul de RE reprezinta cazul in care CRCC sunt declansate de emotii negative si amplificarea unui efect nedorit. Modelul prin AF arata ca CRCC se pot declansa prin cresterea nerabdarii, plictiselii, frustrarii si insatisfactiei.

Cercetatorii au presupus ca indivizii care dezvolta CRCC sunt mai predispusi la actiuni incadrate in modelul de AF, deoarece „demonstreaza stiluri de planificare gresit adaptate, caracterizate de standarde inalte si incapacitatea de a se relaxa”, doua trasaturi inerente perfectionismului.

Rezultate
Dupa observarea grupului CRCC si a grupului de control, care erau formate din 24 si, respectiv, 23 de participanti, cercetatorii au ajuns la concluzia ca ipoteza lor este corecta. Rezultatele studiilor au inclus trei observatii:

(1) Spre deosebire de grupul de control, grupul de CRCC a raportat o nevoie crescuta de a satisface CRCC, indiferent de tulburare.
(2) Participantii cu CRCC au raportat o dorinta crescuta de a se implica in medii plictisitoare/frustrante si nu in medii de relaxare.
(3) Mai important, grupul cu CRCC a „prezentat scoruri mult mai mari in privinta stilurilor de planificare gresit adaptate iar aceste stiluri erau strans corelate cu problemele de RE.”

Studiul si perfectionismul

Citeste continuarea articolului aici: Cercetatorii explica: de ce va roadeti unghiile si ce indica asta despre personalitate